Selecteer een pagina

Eindejaar borrels

Op elk kerstdiner of eindejaarborrel kwamen ze wel voorbij, de nieuwe voornemens. Ik ben altijd een beetje op mijn hoede als men mij vraagt naar mijn verbeterplannen voor het nieuwe jaar. Ik kom uit een nest waarbij de regel was, afspraak is afspraak en waar je aan begint, maak je af.

Ambitie

Ik heb al redelijk wat keren mijn neus gestoten door op dat soort momenten niet onder te willen doen voor andere aanwezigen. De meest ambitieuze plannen heb ik mij horen uitspreken. Stuk voor stuk goede voornemens. Soms wel wat veel en soms ook wat groot, dus ik kijk tegenwoordig wel uit voordat ik ze wereldkundig maak. Voordat ik het weet heb ik eind januari een gevoel van teleurstelling over het mislukken van mijn goede idee. Daar kan vervolgens zoveel energie in gaan zitten dat ik de zin om mijn plan alsnog uit te voeren, totaal kwijt kan raken.

Vergelijken

Als ik zo eens voorzichtig rondvraag, een aantal weken op weg in het nieuwe jaar, blijkt dat ik niet de enige ben. Een aantal mensen is lekker bezig en vertelt vol enthousiasme hoe goed ze ervoor staan. Ik luister aandachtig, deel hun blijdschap en hoop stilletjes dat ik geen wedervraag krijg. Ik voel me op dat moment namelijk meer thuis bij die andere groep, die het nog niet gelukt is en vast bedenkt hoe ze dit volgend jaar anders gaat aan pakken.

Mislukt

Maar waarom is het mij nou niet gelukt? En waarom ga ik eigenlijk wachten tot volgend jaar? Om opnieuw een voornemen te laten mislukken? Mijn voornemen was goed, oprecht en ik ben allerminst blij dat het me niet gelukt is. Wat is er onderweg eigenlijk gebeurd met mijn goede plan? Het is op z’n minst een onderzoekje waard om eens te kijken hoe het komt dat zoveel goede voornemens zo snel in de vuilnisbak belanden. Wellicht dat ik er dan volgend jaar rond het einde van die eerste maand in het nieuwe jaar, heel anders bij loop? Dat vooruitzicht zet mij in ieder geval positief in beweging.

Vaag

Hoe zag mijn voornemen er ook al weer precies uit? Nou ja, precies? Ik had gewoon besloten een beetje meer dit en een beetje minder van dat, zoals iedereen dat wel begrijpt. En wanneer wilde ik het af hebben? Tja, ergens dit jaar, liefst wel zo snel mogelijk natuurlijk. Hoe ik het precies zou gaan aanpakken, had ik misschien ook niet zo duidelijk met mijzelf afgesproken. Al met al best vaag als ik zo eens terug kijk.

Besluit

Misschien met ik het anders doen. Ik besluit dat ik bij mijn eerstvolgende voornemen, eerst ga kijken wat ik nu precies anders wil. En wanneer en hoe ik dat wil. Daarna bepaal ik of het realistisch is en ga ik met mijzelf afspreken wanneer het voltooid moet zijn. En als ik dat helder heb, dan zullen we nog wel eens zien of het me niet gaat lukken met die goede voornemens. Wordt vervolgd!