Selecteer een pagina

Drukke moeders

“Heb jij dat dan ook?”, vroeg vorige week iemand mij. Het betrof een moeder van 3 tienerzonen. We waren in een onverwacht gesprekje beland tijdens een pauze op een ouderavond. “Hoe is het?”, vroeg ik haar. Voor we het wisten waren we ons een beetje aan het beklagen over het gedrag van onze kinderen en ons onvermogen het soms allemaal op een bevredigende manier voor elkaar te krijgen. Wij, moeders met banen, opgroeiende kinderen en een vol sociaal leven.

Beeldvorming

“Jij werkt toch als therapeut met mensen die bij jou komen praten?”, vroeg ze me. “Jazeker”, zei ik, me tegelijkertijd weer verbazend over het beeld dat blijkbaar bestaat over therapeuten, coaches en anderen die zich professioneel bemoeien met anderen. “Ik dacht, bij jou loopt alles altijd op rolletjes.” Ik lachte een beetje, mompelde iets en dacht aan de momenten dat het alles behalve op rolletjes loopt.

Het was niet de eerste keer dat iemand zich tegen mij uitsprak over het beeld dat zij van mij had. En eerlijk gezegd, het streelde mijn ego, maar ergens vond ik het ook verwarrend, zo perfect kan toch niemand zijn?

Ideaalbeeld

Alhoewel, ergens in mijn verbeelding leeft wel zo’n beeld. Het is het beeld waarnaar ik streef, dat me op gang houdt en me steeds weer richting geeft. Maar het is ook het beeld dat er voor zorgt dat ik me soms compleet mislukt kan voelen. De discrepantie tussen dat ideaalbeeld en hoe het op dat moment is, kan soms behoorlijk wat spanning opleveren.

Spanning

Die spanning is niet verkeerd, het zorgt er voor dat ik gefocust ben om te doen wat ik te doen heb. Maar ik ken ook periodes in mijn leven waar ik die spanning op zoveel gebieden voelde en zo’n lange tijd konden aanhouden, dat de rek er op een gegeven moment wel een beetje uit was.

De momenten dat de rek er uit is, zijn niet fijn. Het kost veel tijd die rek te herstellen en überhaupt te kunnen verdragen dat er spanning is. Het zijn de momenten dat het bijna een missie wordt de spanning in je leven af te schaffen en te bedenken dat het nergens toe dient. Maar helaas of moet ik zeggen gelukkig, die spanning dient zich vanzelf weer aan en biedt je de gelegenheid je hiermee opnieuw te leren verhouden.

Het is een mooie gelegenheid te onderzoeken wat er nou eigenlijk gebeurt en meer nog, wie of wat dit veroorzaakt. In die enorme warboel van oorzaken ligt het antwoord besloten.

Lijden of leiden

Het is een boeiende reis op zoek te gaan naar hoe de cirkel van spanning bij jou werkt en wat je kunt ondernemen om deze in te zetten om je leven te leiden zoals jij dat wilt, zonder dat het een lijdensweg wordt.